Oukanmäen Kyyttö

Kyyttö eli itäsuomenkarja on vanhin suomalainen karjarotu, sen jalostusyhdistys on perustettu jo 1898. Suosimalla suojelet sen säilymistä. Tuotanto on pienimuotoista ja karjakoko vastaa naudan luonnollista laumakokoa, keskimäärin 30 yksilöä. Laidunalueet on järjestään luonnonlaitumia ja osa valtakunnallisella tasolla merkittäviä perinnebiotooppeja joiden hoidosta maksetaan ympäristötukea. Tilalla ei ole lainkaan viljeltyjä peltolaitumia.
Tuotanto vastaa pitkälti ruotsalaisten WWF:n kanssa brändäämää niittylihatuotantoa jota kutsutaan myös luonnonlaidunlihaksi. Karjanruokintaan ei käytetä väkirehuja ja se koostuu karkeasta korsirehusta eli kuivaheinästä. Karja ulkoilee myös talvisin.

Oukanmäessä viljellään myös lapin puikulaperunaa ja satunnaisesti avomaavihanneksia, kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä. Työt tehdään hevosvetoisesti.

Tilalla on myös maatiaiskananmunia tuottava pienkanala. Se on lattiapehkukanala jossa orret ja munintapesät sekä ulkoilumahdollisuus. Kanat on Hämeen kannan maatiaiskanoja jotka ovat olleet mukana Suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmassa sen alusta saakka, vuodesta 1998.

Yhteystiedot

Oukanmäen Kyyttö
Kantojärventie 364
95590 Tornio
0404105202

Sijainti kartalla

Kyytön grillimakkara
4,00 

Kyytön grillimakkara

Kyytön jauheliha
7,00 

Kyytön jauheliha

Maatiaiskanan kanamuna
4,00 

Maatiaiskanan kanamuna